Programul RO-Mediu și obiectivele granturilor SEE
Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” (RO – Mediu) este parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2014-2021.
Programul RO – Mediu este implementat în România de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în calitate de Operator de Program, prin Unitatea de Implementare a Programului ”Mediu, adaptarea la schimbările climatice și ecosisteme”, în parteneriat cu Agenția Norvegiană de Mediu, în calitate de Partener de Program (DPP) din Statele Donatoare.
Programul a fost aprobat prin Acordul de Program încheiat între Comitetul Mecanismului Financiar SEE și Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Punct Național de Contact, la data de 01.10.2019. Regulile și principiile pe care se fundamentează implementarea Granturilor SEE sunt stabilite în Regulamentul privind implementarea Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2014-2021 și anexele sale. Mai multe informații privind cadrul legal de implementare al MF SEE pot fi găsite pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO – Mediu – „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” contribuie la realizarea celor două obiective generale ale Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021, aferente Sectorului Prioritar ”Mediu, Energie, Schimbări Climatice și Emisii Reduse de Carbon”, și anume obiectivul referitor la „îmbunătățirea statutului ecologic în ecosisteme și reducerea efectelor negative ale poluării și a altor activități umane” (Arie de Program SEE 2014-2021 nr. 11 – Mediu și Ecosisteme, ) și cel referitor la „atenuarea schimbărilor climatice și reducerea vulnerabilității față de schimbările climatice” (Arie de Program SEE 2014-2021 nr. 13 – Adaptarea și Atenuarea Schimbărilor Climatice).
Bugetul Programului este de 23.529.412 euro, din care 20.000.000 Euro reprezintă finanțare externă nerambursabilă, iar 3.529.412 Euro provin de la bugetul de stat (cofinanțare națională).
Programul RO-Mediu își propune să stimuleze și să dezvolte cooperarea pe termen lung între Islanda, Liechtenstein, Norvegia (denumite în continuare „Statele Donatoare”) și România, prin încurajarea parteneriatelor de proiect în domeniile de interes menționate anterior.
Relațiile dintre Statele Donatoare și România vor fi consolidate prin punerea în aplicare a activităților care vizează intensificarea cooperării strategice, a rețelelor și a schimbului de cunoștințe, precum și prin alte inițiative comune în afara programelor care vizează consolidarea relațiilor dintre Statele Donatoare și România.
Obiective
Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 are ca obiective generale reducerea disparităţilor economice şi sociale din Spaţiul Economic European și consolidarea relațiilor bilaterale dintre Statele Donatoare și România, acestea împreună cu rezultatele așteptate, indicatorii vizați și țintele fiind stabilite în Acordul de Program.
Programul RO – Mediu își propune îmbunătăţirea stării mediului înconjurător în ecosisteme şi reducerea efectelor adverse ale poluării şi ale altor activităţi ale omului sprijinind implementarea obiectivului Mecanismului Financiar SEE 2014-2021 prin rezultatele specifice, cun sunt:
- îmbunătățirea stării ecologice a habitatelor selectate;
- >îmbunătățirea capacității de gestionare și abordare a riscurilor datorate substanțelor periculoase și creșterea capacității la nivel local de atenuare și adaptare la un climat în schimbare;
- îmbunătățirea instrumentelor de informații geografice pentru factorii de decizie în vigoare;
- îmbunătățirea colaborării dintre entitățile beneficiare și donatoare implicate în Program;
- Obiectivele, realizările, rezultatele și indicatorii Programului RO-Mediu reflectă obiectivele și prioritățile strategiilor și planurilor de acțiune adoptate recent la nivel european și național.
Totodată, Programul RO-Mediu își propune să consolideze capacitatea entităților publice responsabile de implementarea și aplicarea legislației europene și a strategiilor privind protecția mediului în domeniile: ecosisteme și biodiversitate, prin sprijinirea restaurării turbăriilor/zonelor umede; poluarea cu substanțe chimice periculoase, prin creșterea capacității de a aborda riscurile datorate poluării cu deșeuri; adaptarea la schimbările climatice, încurajând punerea în aplicare a planurilor de adaptare și atenuare; informații geografice integrate pentru mediu și UE (instrumente îmbunătățite de informare pentru decidenții responsabili).
IMPLEMENTAREA ACTIVITĂȚILOR PROGRAMULUI ”Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” (RO-Mediu)
Programul RO-Mediu și obiectivele granturilor SEE
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este Operator de Program pentru Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” (RO – Mediu), finanțat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2014-2021.
Implementarea Programului RO-Mediu:
- 3 Apeluri pentru propuneri
- 1 Schemă de Granturi Mici (SGS-1)
- 1 Proiect Predefinit (LAKI III)
Programul RO-Mediu reprezintă un potențial bilateral valoros pentru apeluri, precum și pentru proiectul predefinit LAKI III.
Solicitanții vor fi încurajați să creeze parteneriate durabile, pentru o perioadă lungă de timp, care vor continua să existe chiar și după sprijinul financiar primit pentru implementarea proiectului.